keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Tehtäviä kysynnästä, tarjonnasta ja markkinoista

Tehtävä 2. Miten seuraavat tekijät vaikuttavat kurkun kysyntään ja tarjontaan?

a) kuluttajien tulot kasvavat
Kuluttajien tulojen kasvaminen vaikuttaa enemmänkin ns. ylellisyyshyödykkeiden kysynnän kasvuun. Kurkun tai muiden elintarvikkeiden kysyntään tulojen kasvamisella ei ole suurempaa merkitystä.

b) öljyn hinta kohoaa

Olettaisin öljyn hinnan kohoamisen vaikuttavan kurkun tuotantokustannusten (esim. kuljetuskustannusten) nousuun ja tätä kautta se todennäköisesti nostavan kurkun hintaa. Kurkun kallistuessa sen kysyntä laskee ja kuluttajat saattavat hankkia tilalle jonkin edullisemman substituutin eli korvaavan tuotteen. Myös tarjonta vähenee, kun tuotantokustannukset nousevat.


c) tomaatin hinta laskee

Kuluttajat voivat tehdä tomaatista kurkulle substituutin etenkin, jos sen hinta laskee. Kurkun kysyntä vähenee, jos kuluttajat ostavat edullisempaa tomaattia sen sijaan.


d) kurkun hinta nousee

Kurkun hinnan nousu vähentää sen kysyntää ja jälleen kuluttajat saattavat ostaa tilalle jonkin edullisemman korvaavan tuotteen. Hinnan nouseminen voi kuitenkin vaikuttaa päinvastaisella tavalla tarjontaan ja lisätä sitä, sillä mitä korkeampi tuotteen hinta on, sitä enemmän sitä halutaan myydä ja tuottaa.


Tehtävä 3: Mitkä seur. tekijät ovat syynä siihen, jos markkinataloudessa

a) matkapuhelimen valmistaja saa suuremman voiton kun paperin tuottaja

Se mitä hyödykemarkkinoilla tuotetaan, määräytyy kuluttajien tottumusten ja maun mukaan. Erilaiset trendit ja muoti vaikuttavat siihen mitä kuluttajat haluavat milloinkin ostaa. Teknologian kehittyessä markkinoille lanseerataan jatkuvasti uusia toinen toistaan parempia ja monimuotoisempia tuotteita juuri esim. kännyköiden muodossa. Matkapuhelimen valmistajan tuotantokustannukset voivat olla alhaisemmat ja tuotantotapa tehokkaampaa.

b) insinööri saa paremman palkan kun sairaanhoitaja

Sairaanhoitaja työskentelee toimialalla, jonka tarkoituksena on kuluttajien perustarpeista huolehtiminen. Insinööri sen sijaan kehittelee uusia menetelmiä tai tuotteita, jotka usein liittyvät jollain tapaa kuluttajien käyttämiin ylellisyyshyödykkeisiin. Ylellisyyshyödykkeet eivät ole mikään välttämätön tarve kuluttajalle mutta niistä ollaan valmiita maksamaan enemmän ja osa ylellisyyshyödykkeen korkeasta hinnasta menee myös sen valmistus- ja työllistämisprosessien kustannuksiin.


c) yksi perunantuottaja saa suuremman voiton kun muut 

Perunan tuottaja voi hankkia voittoa erottumalla muista tuottajista. Peruna on yksi peruselintarvikkeista, joten kuluttajien ostopäätökseen ei vaikuta tarve, sillä se on jo olemassa. Sen sijaan hinta ja tuotteen maine ovat tekijöitä, joilla perunantuottaja voi saada suuremman voiton kun muut. Perunoissa voi myös olla laadullisia eroja, tai yhden perunantuottajan tuotantomenetelmät voivat olla tehokkaampia.

perjantai 26. maaliskuuta 2010

Johan on markkinat

Markkinoiden toiminnassa ja tasapainossa on paljon miettimisen arvoista. Teoriaopintojen jälkeenkään kaikki ei vielä kyseisessä aihealueessa aukea minulle. Onpahan jotain mietittävää yön pimeimpinä tunteina...

Yllä kuitenkin kuvaa ja sen selitystä.

Markkinoiden toiminnassa ja tasapainossa on kyse kysynnästä (d) ja tarjonnasta (s). Kysyntäkäyrä kuvaa sitä, kuinka suuren määrän kuluttajat ovat valmiita ostamaan. Tarjontakäyrä puolestaan sitä, kuinka paljon tuottajat haluavat myydä.

Näitä kahta ohjaavat eniten hinta.

Kun kysyntä (kaaviossa sininen käyrä) ja tarjonta (kaavion punainen käyrä) kohtaavat, puhutaan markkinatasapainosta. Markkinahinnaksi määräytyy tässä tilanteessa 3€. Hinnat sopeutuvat markkinoilla, eli jos kysyntä kasvaa (käyrä siirtyy oikealle: vihreä käyrä) on olemassa liikakysyntä kunnes tuottajat lisäävät tarjontaa ja kysyntä- ja tarjontakäyrä kohtaavat jälleen. Uudessa markkinatasapainossa hinta on korkeampi kuin aiemmin (3,5€).

torstai 18. maaliskuuta 2010

Ei hukkaan mennyt tämäkään päivä


Tänään oli hieno päivä. Perustin ensimmäisen blogini sekä loin onnistuneesti x-y -taulukon Excelissä.

Tässä todisteet molemmista. Taulukossa on tuotantomahdollisuuksien käyrä, jota avaan myöhemmissä kommenteissani. Asiaan palaaminen myöhemmin edistää oppimistani. Sitä kutsutaan kertaukseksi (tai tässä tapauksessa tekemisen lykkäämiseksi).